Czy warto jeść buraki?
Burak czerwony to jedno z najzdrowszych warzyw, które wciąż jest bardzo niedoceniane. Takimi wartościami odżywczymi i zawartością witamin oraz mikroelementów może pochwalić się naprawdę niewiele roślin. Burak kryje niemal całą tablicę Mendelejewa – cynk, potas, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez, a nawet rubid i cez. Do tego witaminy: C, A, H i cały zestaw B. Buraki mają zbawienny wpływ na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, odpornościowy oraz hormonalny. I to jeszcze nie koniec ich zalet! Sprawdźcie dlaczego jeszcze warto je spożywać!
W tym artykule znajdziesz:
1. Niezwykle zdrowy burak
2. Sposoby na buraki
3. Sok z buraków
Niezwykle zdrowy burak
Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn wewnętrznych i zewnętrznych, np. stresu i alkoholu. Stan wątroby ma wpływ na urodę – problemy z tym narządem widać jako sińce pod oczami i na powiekach, zmarszczki i odbarwienia. Buraki działają na organizm jak salon urody, poprawiają stan skóry i wzrok. To czerwone warzywo oddziałuje też pozytywnie na jelito grube, dzięki dużej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę i zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Do tego burak działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową. Dlatego osoby zjadające dużo mięsa, ciasta czy pieczywa oraz pijące kawę i alkohol jak najszybciej powinny wprowadzić buraki do swojej diety, bowiem środowisko zasadowe wybitnie utrudnia rozwój wszelkim nowotworom, nie tylko tym z przewodu pokarmowego. Dlatego też czerwony barszczyk jest tak doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju pieczenia w przewodzie pokarmowym, zgagi i kwasy.
Sposoby na buraki
Burak w kuchni króluje jako barszcz oraz ćwikła. I zwykle na tym kończy się jego kuchenna aktywność. A przecież buraczki można podawać na zimno i na ciepło, z papryką, z jabłkiem, z cebulką, chrzanem albo z marchewką i kapustą. Można też pić sok z buraków – oczyszcza krew, pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
Sok z buraków
Sok ze świeżych warzyw przygotowujemy w proporcji: 2 części marchwi, 12 części buraków, 1 część selera i jabłek należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1. Można też spróbować napoju mleczno-buraczanego: 2 szklanki zsiadłego mleka i 2 szklanki kwasu buraczanego. Składniki miksujemy, dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Burak do schrupania Nie jesteś fanem buraczanego napoju czy buraczków z klopsikami? Nie wyrzucaj buraka z diety. Spróbuj Chrupiące Plasterki Buraka o smaku winegret. To chipsy z suszonych owoców i warzyw (CRISPY) – zdrowa przekąska do chrupania. Nie zawierają tłuszczu, sztucznych barwników, dodatków smakowych i konserwantów.
Skomentuj