Biała płyta indukcyjna – wady, zalety, opinie

Biała płyta indukcyjna - wady, zalety, opinie

Jakie są wady i zalety białej kuchni indukcyjnej?

Płyta indukcyjna jest często wybieraną alternatywą klasycznych kuchenek elektrycznych oraz gazowych. Jest to rozwiązanie funkcjonalne, estetyczne i wygodne, które w sklepach ze sprzętem AGD najczęściej dostępne jest w kolorze czarnym. Tymczasem, w ostatnich latach na popularności zyskują białe płyty indukcyjne, które świetnie komponują się z jasnymi meblami i pięknie kontrastują z tymi ciemniejszymi. Jakie więc są ich wady i zalety? Czy takie urządzenia sprawdzą się w każdej kuchni? Tego właśnie dowiecie się z dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury!


W tym artykule znajdziesz:
1. Jak działa biała płyta indukcyjna?
2. Czy warto kupić białą płytę indukcyjną?
3. Zalety i wady białej płyty indukcyjnej
4. Biała płyta indukcyjna – na co zwracać uwagę podczas kupna?
5. Jak dbać o białą płytę indukcyjną?


Jak działa biała płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna to urządzenie, które służy do podgrzewania potraw. Jej działanie polega na tym, że pod gładką taflą ma umieszczone spiralne zwoje miedzianego drutu, przez które przepływa prąd, na skutek czego wytwarza szybkozmienne pole magnetyczne podnoszące temperaturę płyty. W efekcie tego można kontrolować jej ciepło, a tym samym w prosty i szybki sposób użyć jej do obróbki termicznej potraw. Najczęściej taki sprzęt jest dostępny w kolorze czarnym, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsze stają się białe płyty indukcyjne. Tutaj warto więc zaznaczyć, że jedyną różnicą pomiędzy nimi jest kolor, który nie ma wpływu na ich działanie.

Czy warto kupić białą płytę indukcyjną?

Białe płyty indukcyjne, podobnie do tych czarnych, to rozwiązanie funkcjonalne, estetyczne i wygodne. Takie urządzenia rozpoznają wielkość naczynia, w efekcie czego dostosowują pole powierzchni grzania do wielkości ich dna, co finalnie przekłada się na zmniejszenie wykorzystywanej energii. Ponadto, tak jak wyjaśnialiśmy w artykule czym różni się płyta ceramiczna od indukcyjnej, można na nich szybciej przygotować potrawy, ponieważ mają większą moc grzania w porównaniu do klasycznych kuchenek gazowych i elektrycznych, a dodatkowo są bezpieczniejsze w użytkowaniu, z uwagi na to że ich powierzchnia nie nagrzewa się w trakcie gotowania. W tym wypadku bardzo ważny jest też ich wygląd. Białe płyty indukcyjne pięknie komponują się z zarówno z jasnymi, jak i ciemnymi blatami, dzięki czemu będą idealnym wyborem do wnętrz utrzymanych w stylu nowoczesnym, industrialnym oraz klasycznym.

Zalety i wady białej płyty indukcyjnej

Biała płyta indukcyjna to bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie, które można dopasować praktycznie do każdej kuchni. Jej dużą zaletą jest łatwość utrzymania czystości, ponieważ ślady po palcach, paprochy, kurz i resztki jedzenia nie są na niej tak widoczne, jak w przypadku sprzętu w kolorze czarnym. To samo dotyczy rys powstałych na skutek jej długotrwałego użytkowania, które również będą mniej zauważalne. Jeżeli zaś chodzi o wady białej kuchni indukcyjnej, to w rzeczywistości nie ma ich wiele. Na pewno można do nich zaliczyć mniejszy wybór modeli w tym kolorze, dlatego że nie wszyscy producenci oferują sprzęt w jasnych odcieniach, jednak nie jest to znaczna niedogodność i znalezienie optymalnego produktu w pożądanej, białej barwie w dzisiejszych czasach nie powinno stanowić większego problemu. Kłopotem może być jedynie dopasowanie do niej pozostałych sprzętów AGD, które coraz rzadziej występują w kolorze białym, a tym samym trudniej będzie utrzymać spójność.

Biała płyta indukcyjna – na co zwracać uwagę podczas kupna?

Podczas wyboru białej płyty indukcyjnej powinno się zwrócić uwagę na te same kryteria, co podczas wyboru tego sprzętu w innym wariancie kolorystycznym, czyli na:

  • Liczbę pól grzewczych – najczęściej płyty indukcyjne posiadają cztery pola grzewcze, czyli tyle samo, co kuchenki gazowe i elektryczne, ale są też dostępne modele dwupalnikowe i trzypalnikowe, które będą idealnym wyborem dla osób rzadziej korzystających z kuchni.
  • Dodatkowe funkcje – różnego rodzaju systemy ułatwiają korzystanie z płyty indukcyjnej i czynią ją bardziej bezpieczną. Do takich zaliczamy przede wszystkim ograniczenie maksymalnego poboru mocy, automatyczną regulację temperatury, funkcję zabezpieczającą przed dziećmi, rozpoznanie wielkości naczynia oraz szybkie zwiększenie mocy pola grzewczego.
  • Estetykę – wygląd białej płyty indukcyjnej będzie odgrywał bardzo ważną rolę w procesie aranżacji kuchni, dlatego warto dobrać jej design do danego wnętrza. Przykładowo, w pomieszczeniu utrzymanym w nowoczesnym stylu najlepiej zainstalować model o futurystycznym wzornictwie, natomiast w przypadku wnętrza w stylu klasycznym, lepszym wyborem będzie sprzęt indukcyjno-gazowy z pokrętłem.
  • Cenę – nie zawsze jest to wyznacznik lepszej jakości, ale często droższe płyty indukcyjne zawierają dodatkowe funkcje i są mniej awaryjne w porównaniu do tańszych modeli. Trzeba też pamiętać, że ze względu na mniejszą dostępność takiego sprzętu w kolorze białym, może być on nieco droższy od klasycznego, czyli czarnego.
  • Producenta – inwestując w sprzęt, który będzie użytkowany na co dzień, warto wybierać sprawdzonych producentów, którzy cieszą się szacunkiem i pozytywnymi opiniami klientów, dzięki czemu zminimalizuje się ryzyko wystąpienia ewentualnych awarii.

Jak dbać o białą płytę indukcyjną?

Gdy już zakupi się białą płytę indukcyjną, warto o nią odpowiednio dbać, aby służyła domownikom jak najdłużej. Podstawą będzie więc regularne czyszczenie jej po każdym użyciu, nawet wtedy, kiedy nie jest jeszcze bardzo zabrudzona. To dlatego, że jeżeli nie usunie się z niej niewielkich przebarwień spowodowanych wyciekiem oleju lub innych produktów spożywczych od razu, to później przywrócenie jej czystości będzie zdecydowanie trudniejsze. Do tego najlepiej używać preparatów, które są dedykowane do czyszczenia płyt indukcyjnych, ponieważ są one pokryte specjalnym szkłem, o które należy w odpowiedni sposób dbać. W ten sposób wybrany sprzęt zachowa swój piękny wygląd na dłużej i nie będziemy musieli obawiać się, że zacznie żółknąć pod wpływem występujących na nim plam.